Informacija o sindikalnim aktivnostima

Zbog nemogućnosti postizanja dogovora s Vladom Županije Posavske, Koordinacija granskih sindikata je 15.05.2014. godine donijela odluku o organizaciji prosvjeda pred zgradom Vlade. Na žalost, samo dva dana poslije velika prirodna katastrofa je pogodila našu županiju i sve sindikalne aktivnosti su prekinute a planovi odgođeni.

Nakon smirivanja situacije, krajem lipnja ove godine ponovo započinju pregovori s Vladom. Socijalni dijalog uglavnom se odvija putem koordinacije granskih sindikata, korisnika proračuna na jednoj strani te premijera i nekih ministara na drugoj strani.
Zbog težine situacije kao i nedostatka vremena, sindikat je odlučio svoje zahtjeve svesti na ono što naše članove najviše interesira: usklađivanje plaća i toplog obroka te isplatu regresa. Cilj nam je bio napraviti dogovor prije parlamentarnih izbora. Nakon nekoliko sastanaka nismo uspjeli usuglasiti stavove.
Na posljednjem sastanku premijer je ponudio (usmeno) isplatu regresa u iznosu od 400 KM te povećanje toplog obroka za 2 KM. Ova ponuda nije prihvatljiva za sindikat zato što već sada po kolektivnom ugovoru imamo pravo na više, a također punjenje proračuna Županije Posavske je u 8. mjesecu krenulo nabolje.
Zahtjev sindikata je bio još i donošenje zaključka Vlade  o  usklađivanju osnovice za izračun kako bi plaće porasle za 15%, s početkom primjene od 01.09.2014. godine.
Vlada izričito odbija bilo kakvu mogućnost uskađivanja plaća. Kao razlog za ovakav stav navode poplave i velik broj unesrećenog stanovništva kojemu treba pomoći.

Županijski odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Županije Posavske održao je sastanak 04.09.2014. godine te donio sljedeći zaključak:
Pokreće se inicijativa koordinaciji granskih sindikata za organiziranjem prosvjeda, ukoliko Vlada Županije Posavske ne odgovori pozitivno na zahtjeve sindikata do 10.09.2014.godine. Prosvjed treba održati pred zgradom Vlade u što kraćem roku.
Članovi sindikata traže samo ono što im pripada. Zahtjevi su svedeni na minimum, i u ovom trenutku ima dovoljno prostora da se oni ispune.
Ne tražimo ništa iz fondova predviđenih za pomoć stanovništvu ugroženom poplavama. Na kraju krajeva, i mnogi naši članovi također su pretrpjeli štetu u svibanjskoj katastrofi.
Uvjereni smo u jedinstvo našeg članstva, kao i razumijevanje te podršku stanovništva.