Održana 3. sjednica Županijskog povjerenstva

U Osnovnoj školi fra Ilije Starčevića u Tolisi danas je održana treća sjednica Županijskog povjerenstva Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Županije Posavske.

Na sastanku je analizirana trenutna situacija u obrazovanju te planirane naredne sindikalne aktivnosti. Nakon pozitivnih dešavanja u vezi procesa izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, članovi Županijskog povjerenstva su dogovorili strategiju za daljnje djelovanje.

Vladi Županije Posavske će biti upućen dopis na kome će se tražiti nastavak socijalnog dijaloga pregovaračkih timova Vlade i sindikata i  to u roku od 7 dana nakon usvajanja izmjena i dopuna spomenutog zakona na Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.
Povjerenstvo smatra da će se u idućem periodu stvoriti uvjeti za postizanje dogovora koji će biti prihvatljiv za obje strane.
Pregovori će se voditi isključivo kroz proces izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja u Županiji Posavskoj, u skladu sa konvencijama MOR-a i Zakonom o radu Federacije BiH.

Također je naglašeno da je naš sindikat i dalje otvoren i za aktivnosti unutar koordinacije granskih sindikata a vezano za donošenje jedinstvene osnovice te drugih zajedničkih pitanja.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Županije Posavske napominje da je situacija u obrazovanju izuzetno teška, a strpljenje prosvjetnih djelatnika na izmaku.
Sindikat neće dozvoliti nikakva odugovlačenja i isključivost u pregovorima i spreman je iskoristiti sva zakonski raspoloživa sredstva sindikalne borbe.